dilluns, 26 de juliol del 2010

LA BATALLA DE CARDONA by mas"the last warrior"

Aquest dissabte ens enfrontàvem amb un repte extraordinari: intentar assaltar i conquerir la vila i el castell de cardona, una fortalesa inexpugnable que ni tan sols el maleït felip V i els seus sicaris gavatxos van poder pendre per les armes al 1714 i en canvi nosaltres preteniem fer-ho en una sola nit, silenciosament i amb l´armament habitual orientador
aixi doncs, a les 10 de la nit ens vam llençar a l`atac, cadascú amb la seva estratègia, jo personalment vaig optar per començar per la zona oest i sud de la vila, la part mes moderna i de progresió mes ràpida, aviat però, primera incidència, a la segona fita que visito(f4) algun sabotejador enemic s´ha endut la pinça, continuo sense desconcentrar-me per uina ruta on s´han de fer molts trams d´escales fins que arribo a conquerir la torre que hi ha al sud-oest del mapa(f21), després, un ràpid descens fins arribar a la part del casc antic amb tot de carrerons, rampes, passos interiors i, com no, mes escales.
i finalment, el gran repte, el castell (impressionant, de nit, vist desde baix), l´ataco de dret, pujant pel talús oest cap a la 26 que està a l´exterior de la primera linia defensiva, llavors seguint cap al nord trobo un pas per travessar a l´interior(f12), pero despres, a la hora d´entrar a la zona d´escales no ho acabo d´entendre i em costa bastant situar-me fins que ho veig clar: escales amunt cap a la 13, continuar per una rampa inacabable fent eses fins al cim mes alt del castell(f17), baixo i surto del castell per la carretera al nord a buscar les últimes fites i llavors baixada de vertigen, primer per les escales i despres per la carretera fins a meta on descobreixo que he aconseguit l´objectiu: VICTÒRIA!!!! HE CONQUERIT LA FORTALESSA!!!
ara, per seguir les antigues tradicions miltars, tocaria saquejar la vila, pero em conformaré amb unes birres gratis al "tuti", tampoc no cal abusar...

dimecres, 21 de juliol del 2010

quan es fa fosc... by mas


que millor per un avorrit vespre d´estiu que anar a correr una mica , amb mapa, pel bosc, i a les fosques, perfecte!!!!


amb aquesta idea ens vam presentar a sant julià de vilatorta per correr la nocturna, tot i que a la hora que vam engegar (les nou) era ben clar i es feia una mica estrany tenir que passejar el mega-frontal, era evident que en poca estona ja faria un bon servei...
comença la cursa i no trigo gaire a tenir els primers errors, ja a la segona fita(79) no veig el corriol i a la tercera(72) tampoc (noi, quina vista, sort que encara era clar), despres en vaig encadenar unes quantes sense errors fins que paso la 86 i em fico de cap en un verd horrible on quedo ben enganxat ( aaaarrrggg, quina meeeeerdaaaa!!!) i quan surto arribo a un cami que em sona , llavors veig que la 67 ja la havia fet, que BURRO!!!!!, encara tindria temps de tornar-me despres de la 59 baixant per un cami que no surt al mapa, vaig tenir molts dubtes (tornant enrera, endavant, enrera...)
al final encara prou content i es que tot i no fer-ho be, he tingut nocturnes molt pitjors i per tant vaig marxar amb bon sabor de boca ( tambe per les pastes del premi que vam "gorrejar" al lleí, je, je)

diumenge, 11 de juliol del 2010

EL 1ER JUKOLA 2010

No hi ha paraules per explicar què és el Jukola, s'hi ha d'anar!!!


Model Event:
Surto molt decidit, però poc concentrat, espero trobar el blanc per poder entrar en direcció nord, i al cap de 200m no he vist cap blanc. Entro a la selva, i no entenc els colors del mapa. Quan sóc a la bassa "estany", al cap de 10' decideixo que s'ha de fer tot a rumb, i s'hi va bé, mirar corbes de nivell, i axí començo a orientar-me bé. La 4 i la 7: fallo una mica a l'atac. Resum: molt bé.




La cursa:

Al cap d' 1,5h. sota la pluja amb molt de fred, que ja volia sortir amb el Gore-Tex, sort del Toni (farra) que m'ho va treure del cap. Arriba el Mas i ara em toca a mi. Engego el frontal i poso el màxim de llum, perquè ja veig que serà una cursa molt, i molt dura. La primera la començo a buscar una mica abans, em trobo al Toni en una fita sevai em torno a situar, la 3 me l'ha passo però em puc situar i rectificar. La 4 m'equivoco de turó, però me'n dono compte ràpid. A la 7 em començo a trobar molts corredors buscant la 7, i em penso que me l'he passada, torno enrere, i començo a donar voltes com un ànec sense cap. Al final en una fita que no era meva, l'hi demano a un corredor on sóc, i em torno a situar, "vaia tela", em costa un fallo de 18', ara si que m'haig de concentrar, xq he vist que quan has donat 2 voltes per la selva que marca en blanc, costa molt a tornar-se a situar. I sobretot fer cas de la brúixola, i no fer cas de la gent. Les pròximes 6 fites, ho faig perfecte, de la 13 a la 14 fins a la meitat ho torno a fer perfecte, però aquí em començo a trobar corredors, que se'n van en direcció Est, i sense voler em van tibant, la brúixola em diu que haig d'anar direcció Sud-est, quant ja estic ben acollonit sento: "et puc ajudar?",-em giro, i era el Biel- i li dic: si!, si!, si!! (és com si se m'hagués aparegut Déu, i en català!) i em diu on estic. Mil gràcies Biel. Faig rumb cap a la carretera, a buscar el camí fàcil i ràpid, i tot bé fins al final. Llàstima de la fita 7.








divendres, 9 de juliol del 2010

Anglada-Robbins

Fa dies el Dani em va dir que volia escalar!! (tanta orientació..). Jo gentilment li vaig proposar que tries lloc i via! La sorpressa va ser que em va proposar l'Anglada-Robins al pedra!! un ED-?,


per vist que no escala, apunta fort! si si... tu fas el primer llarg i jo el tercer, serà molt que no surti en artificial.. Que putilla!! em vaig arrosegar com un cuc amb penes i treballs! lliure per especialistes i artifo agonic!!


Ja el tercer llarg, no va fallar, s'el va treure en A1 amb sortidetes de V( Totes les peces a caldo??)


Mitica via classica, curta però intensa amb un tercer llarg molt elegant i força escalable, primer llarg per especialistes amb nivell.


























Llarg 1












Llarg 2
















Llarg 3
















Llarg 4

dijous, 8 de juliol del 2010

la cursa perfecta by mas "slow runner"

la cursa perfecta es totalment el contrari a la que vaig fer jo aquest dissabte a begur:
surto i ja a la 2 ja agafo carrer que no toca i perdo uns segons, despres pugem al castell i a la hora de baixar la cago a la 6 on perdré mes de 3 min. , despres a la 7 i la 8 be pero ja veig que no puc seguir el ritme d´altres corredors, llavors a la 11 faig el millor parcial! ( s´ha de ser ruc, era una fita neutralitzada per travessar un carrer transitat) despres de pinçar la 12 no se ni on soc ni quin carrer he d´agafar, fins i tot he de mirar la brúixola per situar-me (imperdonable!) llavors baixo a la 13 per les escales que es la opció mes lenta ( ja posats) a la 14 i pujo travessant un verd que es podia esquivar perfectament ( si hi ha punxes es mes divertit) i finalment a la 19 busco l´arbre on hi ha la fita a l´altre cantó del carrer ( si senyor, aixó es orientació) baixant a meta no vaig fer la única cosa que m´hagués salvat la dignitat: llençar-me sota les rodes d´un cotxe, almenys aixi tindria la excusa d´haver tingut un accident!!!
al final, resultat gloriós: mes de 8 minuts pitjor que el guanyador, que en una cursa de menys de 20 resulta una proporció molt lamentable, en fi, a esperar temps millors...

despres de la cursa platja, despres pizza i despres a dormir (i es que els meus rivals, coneixedors de les teories del doctor mas, em castiguen amb la llei seca els dies de cursa pero algun dia m´escaparé i faré un "training" com cal...)

diumenge tocaba llarga i si be no vaig tenir grans errors ( nomes la 2), algunes eleccions de ruta equivocades (pujar turons innecessariament) em van penalitzar bastant (massa desgast fisic)

estaba clar que no era un terreny propici pels COBards, o sigui que haurem d´esperar que les curses es tornin a acostar a la muntaya que es on millor podem lluir

dissabte, 3 de juliol del 2010

Directa Gotzera, repetida!




Ahir vam fer la que havia de ser la primera integral d'aquesta bonica i complexe via. A l'últim llarg,un "talegasso" del primer de cordada ens va fer buscar una sortida més còmode.


Podríem dir que va ser escalat un 90 % de l'itinerari original,que tanta feina va portar per obrirl-lo! I el bon regust, després d'apretar de valent, va ser considerable per recomenar-la als més fanàtics de les tàpies solitàries i remotes!




Topo: via d'aventura autèntica,seguint la tònica de les últimes vies per aquesta zona. Es desenvolupa sobre una roca majoritariament de bona qualitat,sobretot als trams més verticals.


L'existència de nombroses expanssions a les plaques, fa que poguem estar centrats purament en l'escalada i gaudir de la gran diversitat de passatges. No relaxar-se a cap llarg,tots són tiessos i prou distrets.


És una via amb menys compromís i exposició que les seves veïnes però d'una dificultat tècnica considerable,en fi, una VIOTA!




Apa Salut!

divendres, 2 de juliol del 2010

Aventura Corsica (by Terriman)

Principis de maig de 2010, em truca el Xavi de Lleida i em diu: ens han convidat a córrer el Corsica Raid, i jo, que sóc fàcil d'enganyar li contesto: ja hi podem anar.

Parlem amb el Pere Serral que corre amb mi pels raids de Catalunya i Espanya i també s'hi apunta. A més a més, la seva parella, la Gemma, ens vindrà a fer d'assistència.

Aquí comencen els maldecaps: que si un telèfon satèlit que hem d'anar a buscar a PAris, que si una boia per fer snorkel, que si un mirall de supervivència, comprar els mapes que ens diuen... ja ens atabalavem, però més o menys ho vam anar trampejant i el dia 11 de juny ens presentem a Còrsega. Ens colem en un bungalow d'un càmping i ja tenim tota la pasta i tot l'arròs bullit pels pròxims 5 dies (imagineu com estava l'arròs a partir del 3r dia sense nevera). Anem a banyar-nos en una platja paradisiaca (més que res per provar això de l'snorkel a veure com va), ruta de 30km en btt i una horeta corrent suau, per moure una mica la musculatura.

El dissabte hi ha les acreditacions, la revisió de material i el briefing, com no, tot en francès, sort del Tristan, un voluntari de l'organització que parla molt bé l'anglès i algo de castellà. Acaba el briefing i ja podem començar a pintar els mapes, retallar-los, marcar les barretes, comprar el material que ens falta, etc.

Es tracta d'un raid diferent dels que estem acostumats per aquí, cada secció la comencen tots els equips junts, algunes seccions les corren 2 corredors i d'altres 3 corredors. Després de cada secció se sol agafar el cotxe i ens hem de desplaçar fins a un altre indret de l'illa per començar la pròxima.

El mateix dissabte a la nit comença el raid: 2 hores per fer com més balises millor en una orientació nocturna específica (quina merda mapa, què brut i quina mala qualitat d'impressió) només aconseguim fer 5 de 13 balises, acabem i ja estàvem desesperats, però no n'hi havia per tant, el primer n'havia fet només 8 i ja anàvem 5ns a la classificació.

Ens llevem a Porticcio i comencem una llarga secció de Coastering (córrer pel costat o per dins del mar) durant uns 18km, un barranc dins del mar (mai vist) i 12 km més de cosatering. Arribem en 3a posició i ja anàvem 4rts a la general.

Un ruixadet per refrescar l'ambient i preparar-nos per començar una dura secció de 54km en btt amb més de 2.000m de desnivell positiu. Intentem fotre un "atxassu" però la pujada se'ns fa més llarga del que creiem i ens passa factura. Acabem la secció en 4a posició.

A la nit ens esperava la secció reina del raid, un treking de 20km amb el material d'acampada a l'esquena, dormir a 1.700m en un refugi i l'endemà continuar 35km més de treking. A causa del mal temps, però, se suspèn la secció nocturna i arranquem de Bastellica a les 9 del matí. Ens esperava una marató de muntanya amb uns 3.500m de desnivell positiu i, igualment, amb tot el material d'acampada a l'esquena.


Anem tota l'etapa amb els 3 primers equips de la general, però comencen a flaquejar, primer els italians rebenten un dels seus corredors que ha de deixar tot el que queda de raid. Després, després d'un llarg i dur ascens, arribem a una cresta entre 2.000 i 2.300m d'altitud i els fotem un altre "atxassu" als altres equips i obrim forat. Coronem el Monte Rinosso (2.300m) i comencem un llarg de descens d'uns 14km i 1.600m de desnivell negatiu. A l'arribada a Bastellica arribem primers amb 20 minuts d'avantatge respecte els altres equips. Aquí aconseguim posar-nos 2ns a la general.

L'endemà començàvem amb un treking més el barranc de Bocognano, que també el suspenen pel mal temps. Durant el treking fem una colada molt important i arribem últims a meta, estàvem molt desanimats però, per sorpresa nostra, només 4 equips hem trobat la balisa 2 i som precisament els 4 primers de la general i els 4 últims classificats en la secció.

A la tarda més pluja i una ràpida (3h30') i dura secció de btt de 30km(res a envejar a cap btt-O de Copa Catalana). Tothom comença a fondo, semblava una cursa de btt. Nosaltres sortim en calma i a veure-les venir, que no ens passi com a l'anterior secció de btt. A partir de mitja cursa comencem a trobar el ritme i atrapem el grup capdavanter, comencen a petar tots i ens quedem, com no, amb el primer i amb el tercer classificats de la general. Anem junts fins a l'última fita i, a falta d'1km, una trialera de pujada amb la bici a l'esquena, treiem l'orgull, pujem la trialera a fondo, posem plat gros i arribem primers a meta, 15' abans del que preveia l'organització i els treiem 1' més als altres dos equips.

Ja anàvem embalats, ara tocaven 22km de coastering. Comencem i ens posem primers, marquem el ritme i obrim espai amb la resta d'equips, els ànims estaven a tope, però a falta d'1km el Xavi cau en unes arenes movedisses i el Pere té molts treballs per treure'l. L'equip que va guanyar el raid, molt esportivament va passar d'ajudar el Xavi i s'adjudiquen l'etapa.

Dormim en el càmping U Paradisu, després de fer una pista forestal de 12 km en cotxe en 1h i mitja.

Ja estem a l'últim dia. Toca una cronosescalada en btt de 12km. Com no, l'equip que anava tercer (Ertips) surt a fondo per retallar-nos temps, nosaltres sortim al nostre ritme i deixem que la resta d'equips s'escapin. Al cap de 15 minuts comencem a atrapar equips sense estrabar-nos massa, atrapem els primers de la general i els deixem tirats, ja veiem els Ertips. Els atrapem i, com ahir, ens tornem a imposar a l'esprint (mai havia fet tants esprints en un raid, jeje).

Baixem tranquil·lament fins a St. Florent, 10km de caiac de mar, 20km de btt pel sender litoral, una secció de cordes i arribada final en btt al càmping U Paradisu.

Al final molta satisfacció pel resultat, per l'indret, per la companyia, per l'assistència, per l'hospitalitat del habitants i dels organitzadors i ja tenim ganes de torna-hi l'any vinent.



Ara toca el més dur, divendres a les 7:30 del matí arribem a Marsella i anem directe fins a Belorado (Burgos) per competir al Campionat d'Espanya de raids (aquest us l'explicaré la propera vegada).

dijous, 1 de juliol del 2010

HOMO SAPIENS ORIENTATIS by mas"biòleg"

Es bastant posible que anant pels boscos d´aquest pais hagueu vist unes estranyes bestioles anomenades "orientadors" de les quals en sabem ben poca cosa, i es per això que em decidit fer una petita investigació sobre el seu misteriós comportament:

induptablement son mamifers, semblarien humans si no fos perque a una mà hi porten enganxat un tros de paper i a l´altra tenen un apèndix al dit amb propietats màgnetiques que sembla els permet correr pels boscos sense perdre´s.
I es que la seva activitat preferida es buscar uns cuadrats de tela blanca i taronja, ho fan de forma obsessiva, tots a l´hora pero cadascú pel seu compte sense comunicar-se ni interactuar de cap manera, de fet s´esquiven, i si coincideixen fan com que ni es miren (pero es mentida, s´observen de reüll, no fos cas que un trobes una d´aquelles teles)
sabem que el seu hàbitat preferit son els boscos amb bona penetrabilitat, pero s´adapten també, tan a zones de vegetació densa com a zones obertes i fins i tot ocasionalment poden apareixer en zones urbanes.
hi han poblacions molt nombroses d´aquesta espècie al centre i sobretot al nord d´europa i a casa nostra se´n poden trobar desde la serralada litoral fins al pirineu i com ja hem dit, tot i que son molt esquerps han aparescut fins i tot al centre de barcelona!!!
no sabem encara de que s´alimenten, nomes els hem vist beure aigua, pero es evident que no mostren cap interès ni per les fruites ni altres tipus de vegetació, ni tampoc per caçar cap tipus de béstia.
tampoc se´ls hi coneix cap ritual d´aparellament i de fet quan coincideixen individus de sexe contrari no mostren cap interès especial, tot i que es evident que tard o d´hora es reprodueixen, i llavors porten les seves cries al bosc perque tambe busquin les teles cuadrades.
en fi, uns animals ben estranys i curiosos que haurem de seguir investigant, de moment, tenim uns dels papers que porten a les mans i unes notes que us mostrem per si algú hi enten alguna cosa...




aquest cap de setmana hem pogut gaudir d´uns mapes exel·lents i d´uns traçats realment exigents, que personalment m´han permès disfrutar d´allò mes i es que cada cop m´ho passo millor a les curses (potser que n´estigui aprenenent???)
el dissabte feiem la mitja que resultaria bastant llarga ( a mi ja m´agrada) i on em vaig equivocar a la fita 3 que em vaig passar per dalt, i despres a la 6 on em vaig precipitar buscant-la massa aviat, pero la resta, força be, acabant moooolt satisfet i content.

el diumenge toca llarga i ja començo malament, perdent un parell de minuts a la 1, pero despres ja vaig millorant i porto un bon ritmefins a la fita 16 on GRAN CAGADA!!! no se que bado i quan em dono compte ja no se on soc, pero continuo endavant fins que acabaré sortint a un avituallament i podré resituar-me, perdent un quart d´hora i la carrera; de totes maneres tambe estic content, vaig disfrutar moltissim d´un mapa molt detallat i d´un traçat brutal, i espero trobar-ne mes d´aquest estil.